Op zoek naar geluk - Smeltwater fotografie
22024
single,single-portfolio_page,postid-22024,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive
 

Op zoek naar geluk

Op zoek naar geluk

Voor de toekomst van onze kinderen

Het woord gelukzoekers heeft de afgelopen tijd een negatieve lading gekregen. Vluchtelingen worden verweten op zoek te gaan naar een beter leven. Maar zijn wij allemaal niet op zoek naar geluk? Willen we allemaal niet een goede toekomst voor onze kinderen?

In de vorige eeuw zijn meer dan een miljoen Nederlanders naar het buitenland vertrokken. Vooral in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, waarin er zelfs door de overheid werd gestimuleerd te vertrekken naar gebieden als Canada, Verenigde Staten en Australië. Er was armoede en Nederland was te vol geworden. Zo vertrokken gezinnen naar een onbekend ver land, waarvan je nauwelijks iets wist en waarvoor je een wekenlange overtocht maakte, omdat je dacht daar een nieuwe kans te vinden. De Nederlanders die in de jaren 80, en 90 emigreerden, waren beter voorgelicht en de communicatie mogelijkheden met het ‘thuisfront’ waren een stuk makkelijker geworden.

Maar hoe gaat het nu met deze emigranten? Hebben ze het geluk gevonden en was de oversteek de moeite waard?

Afgelopen februari ben ik op zoek gegaan naar de antwoorden op deze vragen. In Canada heb ik boeren bezocht, allemaal ooit vanuit Nederland naar Canada geëmigreerd. In alle gesprekken kwam er één reden naar voren voor het maken van de grote stap: “We doen het voor de toekomst van onze kinderen”.

Dit najaar krijgt het project een vervolg. Ik zal dan met een camper gaan reizen tussen Toronto en Calgary. Een reis van bijna 3500 kilometers over de prairies van Ontario, Saskatchewan, Manitoba en Alberta op zoek naar Nederlandse emigranten.

Bekijk de foto’s en lees de verhalen